Szia!

Ez egy újabb továbbküldős levél. Ám rendhagyó féle. Olyasmi, tudod, mint amik 5, vagy akár 10 éve keringenek a neten, hogy a kisbaba beteg és az AOL meg a Microsoft meg a mittudoménki ad 10 centet minden továbbküldött levélért a megmentésére, meg a Nokia vagy tudomisénki laptopot sorsol a levelet továbbküldők közt, meg a szerencselevél, amit ha nem küldesz tovább x napon belül, szerencsétlenséget hoz, ha meg továbbküldöd, szerencsét. Na, ez is valami ilyesmi, kivéve azt, hogy ami ebben lesz leírva, az igaz.
 
Ha Te is ilyen notórius továbbküldözgető vagy, akinek a Kimenő levelek mappája tele van „Fw: fw: fw:…” tárgyú ostoba levelekkel, akkor ez a levél Neked szól elsősorban. Természetesen, akinek meg nem inge, ne vegye magára! A levél tudást igyekszik adni, olyan információkat, amikkel nem feltétlen rendelkezhet mindenki, aki elektronikus levelezést használ.
Elmondanék néhány tényt kezdésnek:
  1. NEM tudja senki nyomon követni azt, hogy te kinek, milyen email-eket küldözgetsz. (Kivéve az email szolgáltatód, de ő nem fogja ezt kiadni harmadik félnek, maximum a rendőrségnek, vagy más hivatali szervnek, ha az nyomozáshoz szükséges, de magánszemélyeknek vagy cégeknek soha.) Mit gondolsz, ha ez így lenne, beszélhetnénk levéltitokról?
  2. Ha beteg akárki megsegítéséről van szó, először vedd a fáradságot, és ellenőrizd le a sztorit, mert az esetek 95%-ban vagy soha nem is volt igaz a történet, vagy igaz volt, de még évekkel ezelőtt, és azóta már vagy meghalt, vagy meggyógyult az illető. (Hogy hol tudsz 2 perc alatt utánanézni ezeknek, arra még visszatérek.)
  3. Az ilyen kamu láncleveleket szép „magyar” szóval úgy nevezzük HOAX. Csak érdekességképp.
Mit érsz el a továbbküldött levelekkel?
  1. Gondolj vissza, hány megsegítős levelet küldtél tovább, és ezekből hány esetben segítettél ténylegesen? Valószínűleg letudtad a lelked megnyugtatását azzal a tudattal, hogy vagy 30 embernek továbbküldted a levelet, amiről azt sem tudod igaz-e. Elégedetten, talán még büszkén is dőltél hátra székedben, de Te magad egyébként a kisujjad sem mozdítottad, nem telefonáltál, nem utaltál, stb. (Mert ha telefonáltál volna legalább, akkor már az kiderült volna, hogy kamu az egész, és vége is a sztorinak.)
  2. Ha még arról is szól a levél, hogy CC-zd a Microsoft, AOL, vagy egyéb, pénzét osztogató szervezet egyik munkatársát, akkor egyértelmű, hogy A: kamu, vagy B: kamu és e-mail cím gyűjtés a cél.
  3. Rengeteg értékes email címet adtál ki a spam gyűjtőknek azáltal, hogy a hatszázadszor továbbküldött levélből mindenki más után Te SEM törölted ki az előző címzettek hatalmas listáját, így a levél nagyjából úgy néz ki, hogy 3 oldalnyi email cím, és 10 soros szöveg (ami egyébként valószínűleg óriási badarság.) Mikor egy ilyen levél valahogy eljut egy adatbányászhoz, az valószínűleg szép pénzekért fogja a Te és a sok másik szerencsétlen email címét eladni cégeknek, akik szintén szép pénzekért küldenek majd ezekre a címekre kéretlen reklámleveleket (spam-eket) kihagyhatatlan utazási ajánlatokról, olcsó Viagráról, pornóoldalakról, stb. Köszönöm Neked, hogy hozzásegítettél ezekhez.
  4. Amit ilyenkor küldesz, az egyrészt önmagával is terheli a postafiókokat feleslegesen, másrészt a sok spam, amik ezeknek (is) köszönhetően jönnek utána, szintén. A levelező szerverek erőforrásairól most nem beszélnék külön.

Jótanácsok, ha Te mégis továbbküldözgetnél: 

  1. Ellenőrizd le, hogy amit továbbküldözgetnél, igaz-e! Erre több oldal is van, ami segíthet. Pl: 
    http://www.urbanlegends.hu/ vagy http://www.urbanlegends.hu/category/hoax/ (Városi legendák gyűjtőoldala)
    http://index.hu/tech/hoax/ (Az index.hu hoax rovata)
    de a legegyszerűbb, ha a Google-be beírod a levél egy jellemző mondatát, vagy címét és mellé írod, hogy hoax.
  2. Ha ne’adj’isten tényleg megállja a helyét amit továbbküldenél, töröld ki a levélből az előző címzetteket, mielőtt továbbküldöd!
  3. Ha esetleg nem tudnád, 3 féle címzési mód/mező van az email-eknél.
    „Címzett:” (To:)
    „Másolatot kap:” (Cc:)
    „Titkos másolat:” (Bcc:)
    Ha a „Titkos másolat:” mezőbe írod a címzettek email címét, akkor ők nem fogják látni a többi címzettet, mikor megkapják a leveled. Folyománya: mindenkinek védve maradt az email címe a többiektől. (Nyilván vannak esetek, mikor kell, hogy a címzettek tudjanak egymásról, de a továbbküldözgetős levelek esetei nem ilyenek.)

Kérlek, amennyiben felismerted annak jelentősségét, amit itt próbáltam elmagyarázni, 

  • küldd el ezt a levelet azoknak, akikről tudod, hogy nekik is szól;
  • mentsd el ezt a levelet magadnak, akár a levelesládádba, akár a gépedre, és ha legközelebb kapsz egy fentebb leírt típusú „Fw: fw: fw: Ha nem küldöd tovább, nincs szíved…” levelet, kérlek küldd ezt vissza a feladónak, vagy akár egy „Válasz mindenkinek/Reply all” válasszal a többi címzettnek is;
  • küldd tovább akár iwiw-en is, vagy a többi olyan helyen is, ahol az emberek előszeretettel küldözgetnek tovább bugyuta, értelmetlen, kéretlen leveleket.

Próbáljuk meg könnyíteni a levelesládáink terhelését, és nehezíteni az adathalászok munkáját! Köszönjük!

 

 

Nospam

 

A levél letölthető innen: http://www.scribd.com/doc/46763165/Hasznosak-e-a-lanclevelek-%E2%80%93-Dontsd-el-magad

Érdekesnek találtad? Oszd meg másokkal is: